Een Travellerspoint blog

Kaftans & feestgedruis

Zoveel meer dan alleen lesgeven

sunny 39 °C
Bekijk Insha´Allah op Jantien's reiskaart.

Gekleed in een prachtige groene kaftan zit de bruid met gestrekte benen op een kussen in een décor afgestemd op haar gewaad. Haar voeten en handen zijn geheel gedecoreerd met prachtige illustraties van henna die zij traditiegetrouw de eerste avond laat indrogen. Voor haar dansen vrouwen op traditionele Marokkaanse wijze heupzwaaiend en buikdansend. Wanneer de muzikanten vertrekken, zetten de vrouwen het zingen en dansen voort met rythmisch getrommel op alles dat voor handen is: decoratie-trommels, theeglazen en dienbladen. Het is een familiefeest en de nacht is dus compleet met krijsende kinderen, familiare bedrijvigheid en voor mij enige onwennigheid, maar al gauw bevind ik mij ook op de dansvloer en communiceer ik gewoon weer gebrekkig met de aanwezigen. De bruid heeft door de henna op haar handen mijn cadeau niet kunnen uitpakken maar het is een hier welbekend tableau met een lovende tekst over Allah erop, immens populair in alle huizen. Ik draag een donkerrode kaftan waarover iedereen zich lovend uitspreekt, maar ze hebben nog niet de geweldige takchita gezien die ik voor vanavond van Hakima mocht lenen. Deze tweede nacht van het bruiloftsfeest zal de pracht van traditionele gewaden en muziek echt lostbarsten met het daadwerkelijke huwelijk. De bruid spant de kroon: zij draagt zes verschillende kaftans op de avond en zal door vier mannen gedragen worden. Net als gisteren zullen na het feestgedruis de aanwezigen in het huis van de familie blijven slapen en ook ik houd dus een gewilde plek op een salonbank bezet; in tegenstelling tot alle andere aanwezigen willen ze mij niet op de grond laten slapen.

Ondanks de late avond sta ik om negen uur weer voor de klas. Ik heb de standaard taxi met nog vijf andere personen genomen om weer terug in Sidi Kacem te komen. Als ik tijdens het uitpakken van mijn boeken in mijn ogen wrijf hoor ik dat de traditionele henna op mijn handen, typisch voor bruiloften, op mijn handen door de kinderen wordt opgemerkt. De lessen verlopen goed, het aantal kinderen blijft toenemen en de groeiende harde kern gaat zichtbaar vooruit. De directeur van de organisatie vertelde me dat hun ouders enthousiast waren en hadden gevraagd of ik volgend jaar niet weer wilde komen. We beamen tegelijk de waarschijnlijkheid van de mogelijkheid: Insha’Allah.

Mijn gastgezin vertrekt vandaag naar Tangier waar morgen een feest plaatsvindt voor de geboorte van een baby in de familie. Mogelijk vertrek ik daar morgen ook naartoe maar het maken van concrete plannen is in deze cultuur niemand gegeven. Ik heb goede reserve opties: ik wil nog graag Fez en Azrou zien. Afgelopen weekend was ik met meerdere EPs die lesgeven in onze organisatie naar Chefchouen. Het stadje heeft een geweldige ambiance, gelegen tussen de bergen en met haar wit-blauwe huisjes doet ze Spaans en Frans aan. Het toeval wilde dat er een leuk traditioneel muziekfestival dat weekend in het plaatsje was, waardoor het dorpje een grote hoeveelheid aan mensen huiste. Onze hotelkamer met drie bedden en dertien vrouwen werkte enigzins op de zenuwen van de andere groepleden en het resulterende aanhoudende geruis in die sfeer overtuigde mij van de luxe die het reizen alleen of met goede bekenden biedt. De geweldige waterval waar we konden zwemmen, de prachtige uitzichten en de optredens waren desondanks zeker elke moeite waard. Het verlies van Nederland heb ik in Fez ervaren, in het cafe waar de taxichauffeur die ik aanhield het ook ging kijken. De lange wedstrijd leverde me naast de vele steunbetuigingen door de lange duur van de strijd ook de ervaring van een nacht in het treinstation op. Het slapen in de gebedsruimte die op het station is ingericht was verboden, zo grapte de beveiliging, en de stoelen bleken er jammer genoeg ook niet op gemaakt. Vrienden maken bleek gemakkelijker maar, hoewel ik het nergens uit kon afleiden, vermoed ik dat het meisje eigenlijk de aanwezige markt verkende omdat het meer dan ongewoon is een vrouw ongehaast in het station te treffen 's nachts. Voor mij was het gezelschap in ieder geval onbetaalbaar. Op naar het volgende stadje en treinstation.

Veel liefs en laat wat van jullie horen!

Geplaatst door Jantien 9:24 Gearchiveerd in Marokko

Email deze blog postFacebookStumbleUpon

Inhoudsopgave

Reacties

Klinkt weer geweldig lieve Janneman!! Het avontuur komt vanzelf op jou af zo te horen, daar hoef je niet eens naar op zoek ;) Ik ben wel benieuwd naar de foto's van die bruiloft en al het andere moois dat je meemaakt!

Mis je xx

door Lizet Vlamings

i miss so much, you seem enjoying your experience in SIDI KACEM, we miss you all here
you went already to the wedding ? how did you find it? i look forward to see you next weekend

door fatima zahra

Lieve jan! Wat schrijf je toch leuk!! Net een boek! Mooi dat het lesgeven ook goed gaat! Tijd gaat snel zo of niet? Ik blijf je verhalen volgen, dikke kus Sophie

door Sophie de Valk

Hey Jantien!
Leuke verhalen en je schrijft erg goed! Nog heel veel plezier daar!

groetjes :-)

door Claudia Janssen

Deze blog bericht is nu gesloten voor reacties van niet-leden van Travellerspoint. Je kan nog wel een reactie achter laten als je lid bent van Travellerspoint.

Vul hier jouw Travellerspoint login details in

( Wat is dit? )

Als je nog geen lid van Travellerspoint bent, kun je gratis lid worden.

Word lid van Travellerspoint