Een Travellerspoint blog

De Marokkaanse Huisvrouw

Een dag in het leven van de moeder van Fatima

sunny 22 °C

Het eerste gebed is om vier uur ‘s ochtends. Hij trekt zijn djelleba aan en bidt in de moskee, zij bedekt zich en bidt thuis, en ze slapen nog even verder. Om zes uur gaat hij tien kilometer wandelen om in vorm te blijven en zij wast zichzelf en de badkamer. Binnenshuis trekt ze een oude japon aan, bindt het haar samen en bedekt het. Ze maakt warme melk klaar in een thermoskan en bereidt het ontbijt. De eerste was van de dag, de voorbereidingen voor het avondeten en de dagelijkse schoonmaak zijn al gedaan voordat de eerste familieleden wakker worden en haar man weer terug is. Terwijl het vlees sputtert om ‘s avonds heerlijk zacht te zijn, vermengen de eerste familieleden de warme melk met koffie, knipperen met hun ogen en storten zich op het ontbijt. In luidkeels Arabisch wordt de dag besproken, maar ook tips en roddels worden uitgewisseld.

Vandaag heeft ze gewacht met de dagelijkse voorbereiding. Ze wilde me laten helpen omdat ik zo vaak heb aangegeven iets te willen doen. Als ik om negen uur uit bed kom, is ze al drie uur wakker. De warme melk, het ontbijt en het vlees zijn klaar, maar samen maken we het huis schoon. Ik pel de sinaasappels en de tomaten en zij bereidt het brood. In het Frans vertelt ze me over haar dagelijkse routine en de familieleden en hun bezigheden. Met behulp van mijn inmiddels beroemde Frans-Nederlands woordenboekje benoemen de diverse etenswaren die we eerder in een “mini-shouq” gekocht hebben. Elke boodschap buitenhuis gaat gepaard met een djelleba, hoofddoek en een bezoek aan vrienden. De vrouwen praten er op hoge toon en met veel gelach fanatiek op los. Hoewel ik het niet begrijp, kan ik uit de vele handgebaren en de toon vermoeden dat het over de kinderen, buren en familie gaat. Er is altijd wel een buurvrouw om te begroeten, verbouwing of huwelijk te bespreken en reden om Allah te bedanken.

Mijn beschrijving lijkt monotoom, maar de afwisseling van de dag is veelvuldig: het gerecht, de telefoongesprekken en het dagelijkse plotselinge bezoek. Het WK, nieuws, welzijn van de kinderen en de Egyptische televisie series worden op de voet gevolgd. Gisteren is Amin, de jongste zoon voor zijn eindexamen geslaagd, dat was groots nieuws en de hele familie is geinformeerd. Mijn aanwezigheid hier voegt alleen maar toe aan de afwisseling.

Ik heb veel respect voor de Marokkaanse huisvrouw. Net als de Nederlandse huisvrouw (shukran mon maman) bindt ze het gezin samen, verzorgt ze het huishouden en helpt ze haar kinderen. Maar alle taken die wij verspreiden over een week doet zij elke dag én ze maakt het brood, het eten en de jus helemaal zelf. De gastvrijheid waarmee dat gepaard gaat is ook uitzonderlijk.

Het is maar een voorbeeld van één van de aspecten die het Marokkaanse leven zo interessant, warm en gezellig maakt. Niets over emanciptie of de rol van de vrouw in de Islam nu; God zij dank voor de Marokkaanse huisvrouw.

P.S. Als je het leuk vindt om mijn verhalen te lezen en wil je weten wanneer ik een nieuwe post? Schrijf je dan in voor mijn blog want ik zal ze niet meer elke keer in Facebook posten. Links op het scherm kun je abbonneren vinden, je registreert je dan alleen voor mijn blog en hoeft je verder niet voor de site aan te melden. Thanks! De volgende blog zal waarschijnlijk over het Gnaoua Muziekfestival in Essaouira gaan waar ik dit weekend met Fatima heen ga!

Geplaatst door Jantien 13:27 Gearchiveerd in Marokko Tagged women

Email deze blog postFacebookStumbleUpon

Inhoudsopgave

Reacties

Lieve Jan,
Wat een prachtige verhalen! Ik lees ze erg graag en ik hoop dat je dus nog lang door blijft posten.
Geniet ervan en veel plezier dit weekend bij Gnaoua..
Liefs xx Yvonne

door Yvonne

Hi Janneman!
Goed om te horen dat je het er zo naar je zin hebt daar en zo goed opgevangen bent door de familie van Fatima! Zo te horen voel jij je al helemaal thuis daar! Volgens mij heb je helemaal geen stage meer nodig om je de komende maanden te vermaken ;)
Geniet ervan en blijf ons maar goed op de hoogte houden met nog veel meer mooie verhalen!

kusje

door Lizet

Wat kan jij toch heerlijk schrijven! Ga vooral zo door. Vind het heel dapper dat je je door de onzekerheid voorafgaande aan deze trip niet uit het veld hebt laten slaan en dat je daar nu voor beloond wordt met deze prachtige ervaringen! Geniet ervan! xxx

door Josine

Prachtig Bericht.

Heel veel plezier dit weekend.

Liefs.

XX

door J

Respect voor de Marokkaanse huisvrouw! Klinkt echt leuk allemaal. Ben benieuwd naar het muziekfestival. Veel plezier en tot september!

door Paul Meinhardt

Deze blog bericht is nu gesloten voor reacties van niet-leden van Travellerspoint. Je kan nog wel een reactie achter laten als je lid bent van Travellerspoint.

Vul hier jouw Travellerspoint login details in

( Wat is dit? )

Als je nog geen lid van Travellerspoint bent, kun je gratis lid worden.

Word lid van Travellerspoint