Een Travellerspoint blog

Salam 'Alaykoum

Qu'est-ce que tu dis?

sunny 20 °C
Bekijk Insha´Allah op Jantien's reiskaart.

Fatima is Fatima, niet Mohammed. Daar was even twijfel over en er is zelfs gesproken over het gevaar van vrouwenhandel. Maar ze is vrouwelijk, vriendelijk en zeer gastvrij, evenals haar familie. Ze heeft me in Rabat met open armen ontvangen.

Gisteren ben ik met de trein van Casablanca naar Rabat gekomen. Mijn Frans is roestig, om maar niet te zeggen slecht, maar het heeft me al vrij ver gebracht. In het vliegtuig had ik al kunnen oefenen met Abdel die geduldig wachtte tot mijn woorden zich tot een soort zinnen vormden. Bij mijn eerste taxiritje kon ik al dertig dirham van de prijs afhalen. In het hotel leverde het me een sprite op.

De volgende ochtend ben ik ongecoordineerd door de stad gaan lopen. Bij het oversteken ontmoette ik Mohammed die mij tegenhield toen een auto me dreigde te overrijden. Ik vroeg hem waar ik dadels voor de moeder van Fatima kon kopen als geschenk en weldra liepen we in Beb Marrakesh, de oude medina van Casablanca. In de historische oude straatjes van het traditionele Marokko kochten we uiteindelijk druiven en hij wees me naar het treinstation. Mohammed begreep niet waarom we in Nederland problemen met Marokkanen hebben. Volgens hem zijn het gewoon slechte mensen, die zijn overal. Het kon niet aan hun Marokkaanse afkomst liggen benadrukte hij.

In het station van Rabat onmoette ik Fatima. Ze is vierentwintig, heeft geen hoofddoek om en spreekt goed Engels. Ze keek naar mijn kleding en vroeg of ik wist dat ik ook blote armen en benen mocht hebben? Zelf droeg ze een doorschijnende blouse met blote onderarmen en ze lichtte toe dat ze in de zomer ook korte rokjes droeg. Ik vertelde dat ik het fijn vond om deze kleding te dragen omdat het mijn huid beschermt, blikken vermijdt en ervoor zorgt dat ik niemand beledig zodat ik met iedereen kan praten. Maar ik heb haar nog niet overtuigd want op straat wijst ze me nog steeds iedereen aan die er bloter bij loopt, als voorbeeld.

Trots vertelde ze me over het historische en monumentale Rabat. Nog die middag zag ik een groot deel van de stad te voet (de blaren liegen er niet om), maar niet nadat ik bij haar thuis een heerlijke lunch had genoten met meerdere kleine gerechtjes. Haar vader was blij verrast dat ik Frans sprak en sprak me op hoog tempo met grote verwachtingen aan. Uiteindelijk waren we dus alsnog op Fatima aangewezen om te vertalen.

Sindsdien heb ik al veel meegemaakt. ‘s Avonds wasten we ons uitvoerig in de hamman, de ochtend was aan koken besteed en vanmiddag heb ik natuurlijk de voetbalwedstrijd gekeken. Iedereen hier is blij met onze overwinning! De moeder van Fatima stopt me allemaal dingen toe, van traditionele kleding tot luxe hammanzeep, en bereidde voor de lunch de lokale delicatesse seven vegetable couscous. Met Fatima’s broer zijn we vanmiddag naar het strand geweest en met haar vader heb ik Franse gesprekken die ik nog steeds probeer te begrijpen.

Deze middag zijn we met twee vrienden van Fatima naar Oudaya gegaan en hebben daar mintthee gedronken genietend van het geweldig uitzicht op de zee. De discussie over religie en het Israel-Palestina conflict met Ismael bij het eten ‘s avonds was moeizaam (en niet alleen vanwege mijn Frans en zijn Engels) maar het gaf me wel meer inzicht in de Arabische denkwijze. Hoewel ik al verbrand ben door de zon, is het nu nog niet heel erg warm dus ik kan goed wennen aan het klimaat. In juli en augustus belooft het wel snikheet te worden.

Ik ga zo naar bed want het Frans spreken put me mentaal uit. Morgen is er een welkomsfeestje voor de nieuwe EP’s en daar zal ik meer mensen van AIESEC ontmoeten. Ik heb het erg naar mijn zin en het kan alleen maar beter worden!

Slaap lekker!

Geplaatst door Jantien 15:55 Gearchiveerd in Marokko

Email deze blog postFacebookStumbleUpon

Inhoudsopgave

Reacties

He Jantine, fijne tijd en succes met werken!

door Tom

Deze blog bericht is nu gesloten voor reacties van niet-leden van Travellerspoint. Je kan nog wel een reactie achter laten als je lid bent van Travellerspoint.

Vul hier jouw Travellerspoint login details in

( Wat is dit? )

Als je nog geen lid van Travellerspoint bent, kun je gratis lid worden.

Word lid van Travellerspoint